
Formacions per a professionals
Formació anual en educació alternativa presencial, ONLINE o mixta
Formació curta presencial o ONLINE
Facilitar la maduració emocional (educació i teràpia). ONLINE o mixta
En aquestes formacions sintetitzo el que s'ha après al llarg de mes de 40 anys de pràctica en diferents àmbits educatius.
La formació anual en educació alternativa (2-7 anys) va néixer en el any 2003 i va continuar fins l’any 2015, on vaig deixar el projecte La Caseta. Van participar més de 500 persones.
Entre els anys 201 i 2019 vaig participar en diferents formacions presencials organitzades des de La Casita de Lima (Perú) i la Casita de Rosario (Argentina).
Als anys 80, quan em formava en pràctica psicomotriu alhora que treballava en diferents realitats educatives, vaig somiar despert en una escola on els nens i les nenes tinguessin autonomia per decidir la seva activitat, els jocs pulsionals tingueren lloc i el joc simbòlic intens fos acompanyat per un/a adult/a per facilitar-ne l'evolució. Una escola que funcionés fonamentalment per espais i no per programes tancats.
Uns quinze anys després, gairebé sense pretendre-ho, Anna Bachs i jo iniciàvem el projecte La Caseta a partir del local i la infraestructura legal creada per Begoña Gonzalez i Cristóbal Gutierrez en els tres anys de projecte “La Casita”. De les vint famílies, disset havien passat pels cursos de massatge infantil de l'Anna.
Des de l'any 2005 pertanyo a la Xell, i ara soc president de l'associació que la sustenta. Aquesta pertinència a la xarxa ha estat una font d'aprenentatge molt gran gràcies al compartir dels educadors i famílies de tots els projectes.
Aquesta formació se centra força en l'etapa infantil, encara que hi ha temes que també inclouen la primària, com el joc reglat i creatiu, l'acompanyament emocional, la metodologia i el procés creatiu.
En aquesta formació hi ha sis temes, que es poden prendre com un conjunt i de forma aïllada.
1- El sentit de l’educació. Finalitat i objectius.
Per què va sorgir l'educació lliure? Quins són els antecedents? Quins són els seus fonaments? Quins són els principis? En aquest mòdul introductori s’ofereix una visió àmplia del sentit de l'educació lliure i del sentit dins del context ampli de la pedagogia.
Em centraré en el moviment que va sorgir a Catalunya a la dècada del 2.000, amb al·lusions més generals a Espanya i Llatinoamèrica.
2- El projecte com a sistema. Funcions i el flux d'informació.
Quins han estat els principals problemes dels projectes pel que fa a les relacions humanes? Les relacions entre l’equip, les relacions amb les famílies, les relacions amb altres projectes. La gran aportació de la visió sistèmica. La claredat en les funcions i les responsabilitats de l'equip i de les famílies. Diferents models de projecte.
3- Acompanyament emocional.
De quines emocions estem parlant? Com podem acompanyar-ne l'evolució? Quines condicions es requereixen per acompanyar emocionalment? Posarem especial èmfasi en com acompanyar l'agressivitat i facilitar-ne l'expressió i la maduració.
4- Joc i evolució
Quin és el potencial de cada tipus de joc? Quin sentit tenen en cada etapa evolutiva? Com acompanyar-los? Com acompanyar la creació de jocs?
Diferenciar i comprendre la diferència i el sentit del joc presimbòlic, el joc simbòlic, el joc reglat i el joc creatiu.
5- Metodologia
Per què faig el que faig? Quines variables intervenen en la situació pedagògica? Com ens podem servir d'aquestes variables?
Més que oferir una metodologia concreta, es tracta de facilitar una eina amb què poder analitzar la nostra forma de fer i que serveixi a més per generar propostes i processos i ens permeti tenir més consciència de com acompanyem.
6- L'essència del procés creatiu.
Acompanyar el creixement duna persona és una tasca essencialment creativa, però Quines són les dimensions del procés creatiu? Nivells del procés creatiu: consciència, recreació i crear realitat pròpia. Creació, ego i intenció. Tipus de procés creatiu.
La versió anual presencial (42 h.) són 6 dissabtes (10-14h. i 15-18h.)
La versió anual ONLINE (24 h.) són 6 dissabtes (15-19h.)
Formació curta presencial o ONLINE
La versió curta (15 h.) són 3 dissabtes (10h-15h.) i es tracten els temes 3, 4, 5 i 6.
La versió curta online (9 h.) són 3 dissabtes (15-18h.) i es tracten els mateixos temes.
Facilitar la Maduració Emocional
Aquest formació dona recursos per facilitar l’evolució emocional en infants des dels 5 als 12 anys. És una proposta pensada tant per mestres, educadors com per terapeutes o qualsevol persona interessada en acompanyar processos de transformació. Integra el coneixement teòric - pràctic de diferents pràctiques com poden ser la psicologia, la pràctica psicomotriu, els llenguatges expressius, les arts marcials i el joc reglat.La formació es composa de tres trobades online i tres trobades presencials. Qualsevol d’elles es pot realitzar per separat, tot i que formen part d’un procés integrat.Calendari i horari:
1er Divendres (17,30-20,30h.): Les emocions en els infants 5-12: sentit i evolució. L’activitat espontània i el joc presimbólic.
1er Dissabte (10-14h. i 15-18h.): El joc presimbòlic. Recursos per evolucionar les emocions més bàsiques.
2on Divendres (17,30-20,30h): La funció simbòlica i el seu potencial maduratiu i terapeútic.Dissabte
2on Dissabte (10-14h. i 15-18h.): Vivència de la funció simbòlica i la creativitat.
3er Divendres (17,30-20,30h): La regla com a agent socialitzador. Recursos y propostes reglades.
3er Dissabte (10-14h. i 15-18h.): Vivència de la activitat reglada i del seu potencial educatiu i terapeútic.
La versió mixta són 33 h.La versió ONLINE són 9 h.